- Dzieje się
Największe święto kawy w Polsce. Festiwal dla kawoszy w Warszawie
Warszawski Festiwal Kawy, największe święto kawy w tej części Europy, obchodzi w tym roku swoje dziesięciolecie. W dniach 22-23 lutego 2025 roku PGE Narodowy w Warszawie ponownie stanie się mekką dla miłośników kawy, profesjonalnych baristów oraz wszystkich, którzy pragną zgłębić tajniki tego aromatycznego napoju.
Co czeka na uczestników?
Podczas festiwalu na uczestników czeka ponad 200 wystawców z Polski i zagranicy, prezentujących najnowsze trendy w świecie kawy, akcesoria oraz produkty komplementarne. W specjalnie wydzielonych strefach odbędą się liczne warsztaty, wykłady i panele dyskusyjne prowadzone przez uznanych ekspertów. Strefa cuppingu umożliwi degustację ziaren z różnych zakątków świata, a strefa chillout zapewni miejsce na relaks i wymianę doświadczeń. Dodatkową atrakcją będą Mistrzostwa Polski Baristów oraz Brewers Cup, organizowane przez SCA Poland.
Festiwal odbędzie się w godzinach 10:00-19:00 w sobotę oraz 10:00-18:00 w niedzielę. Bilety w przedsprzedaży dostępne są w cenie 15 zł, natomiast podczas trwania festiwalu – 20 zł. Dzieci do 12. roku życia mają wstęp bezpłatny. Bilety można nabyć na platformie Empik.

Wiadomo, że owoce kawowca znano w Etiopii już ponad 2000 lat temu, ale początkowo spożywano je z masłem i solą. Kawę jako napój odkryto później, prawdopodobnie ok. XVIII – XIV w. w Jemenie, gdzie owoce kawowca zostały sprowadzone przez kupców.
Historia kawy: od Etiopii do Polski
Historia kawy sięga IX wieku, kiedy według legendy etiopski pasterz Kaldi zauważył, że jego kozy stają się wyjątkowo energiczne po zjedzeniu czerwonych owoców kawowca. Odkrycie to rozprzestrzeniło się na Bliski Wschód, a kawa stała się popularna w Arabii, gdzie wynaleziono pierwsze metody jej parzenia. W XVI wieku napój ten dotarł do Europy, a w XVII wieku stał się popularny w Polsce, głównie za sprawą Turków i kontaktów handlowych.
Gatunki kawy
Na świecie wyróżnia się dwa główne gatunki kawy: Arabica i Robusta. Arabica (Coffea arabica) jest delikatniejsza w smaku, z wyczuwalnymi nutami owocowymi i kwiatowymi, stanowi około 70 procent światowej produkcji kawy. Robusta (Coffea canephora) jest mocniejsza, bardziej gorzka, z wyższą zawartością kofeiny, często używana w mieszankach espresso.

Polacy coraz bardziej eksperymentują z kawą, ale nadal królują klasyczne wybory i napoje z mlekiem. Najbardziej lubimy cappucino i caffe late. Ostatnio jednak coraz częsciej sięgamy po aromatyczne espresso.
Jaką kawę kochają Polacy?
Polacy coraz bardziej eksperymentują z kawą, ale nadal królują klasyczne wybory. Według badań najchętniej pijemy cappuccino, które jest kremowym połączeniem espresso, mleka i pianki, idealne na leniwe poranki. Chętnie też sięgamy po samo intensywne espresso, ale najczęsciej jest ono bazą do innych napojów. Na polskich stołach dominuje też latte, czyli delikatniejsza, mleczna wersja kawy, uwielbiana zwłaszcza przez osoby preferujące łagodniejsze smaki. natomiast drip i inne alternatywne metody parzeniasą popularne jedynie wśród kawoszy ceniących subtelne nuty smakowe.
Warszawski Festiwal Kawy, czyli miejsce nie tylko dla miłośników małej czarnej
Warszawski Festiwal Kawy to niepowtarzalna okazja, by zanurzyć się w świecie kawy, poznać jej różnorodne smaki i aromaty oraz spotkać pasjonatów dzielących tę samą miłość do tego wyjątkowego napoju. Niezależnie od tego, czy jesteś amatorem klasycznej małej czarnej, czy eksperymentujesz z metodami przelewowym, warto w weekend zajrzeć na stoiska festiwalowe.