- Dzieje się
Tajskie smaki w Cook Story by Samsung
Tutaj gotuje się przy muzyce, z kieliszkiem wina, prowadząc rozmowy o wszystkim. A staniu przy garnkach towarzyszą emocje.
Cook Story by Samsung nie jest po prostu szkołą gotowania – to miejsce, w którym wyjątkowi prowadzący razem z uczestnikami przygotowują niezwykłe potrawy. Na jednym z ostatnich spotkań gotował Marcin Sasin, szef kuchni w hotelu Sheraton.
Z kulinariami związany jest od 19 lat. Choć potrafi przyrządzić wszystko, najbardziej kocha kuchnię tajską. Stąd pomysł na InAsia Story – czyli opowieść o wschodnich smakach i niezwykłe gotowanie.
Nam zdradził jeden ze swoich ulubionych przepisów. Podajemy dalej:


Krem z mleka kokosowego podany w kalarepie
z chrupiącym wontonem
Składniki dla jednej osoby:
kalarepa 1 szt. / trawa cytrynowa 1 szt. / cebula 1 szt. / imbir mały 1 szt. / limonka 1 szt. / mleko kokosowe 1 puszka / śmietana 36 proc. – 0,1 l / pasta tom youm 1 łyżka / pasta curry 1 łyżka / sos rybny ½ łyżeczki / cukier trzcinowy 1 łyżka / pieprz biały do smaku / wiórki kokosowe 1 łyżeczka / zawiesina z mąki ziemniaczanej (1 łyżeczka mąki +woda ) / ciasto na wontony 4 listki / krewetki 16/20 10 dkg / czosnek 1 ząbek / masło 1/3 kostki / jajko / sól himalajska do smaku
Kalarepę wydrąż przez dziurkę lub odcinając wcześniej górną część warzywa. Po wydrążeniu powstanie miseczka na zupę. Kawałki wydrążonej kalarepy ugotuj w wodzie z cukrem i solą, dodaj mleko kokosowe, zagotuj z kawałkami trawy cytrynowej, drobno pokrojonego obranego imbiru i cebuli pokrojonej w drobną kostkę i zeszklonej, dodaj wiórki kokosowe. Dopraw do smaku pastą tom youm, pastą curry, ewentualnie dopraw cukrem, pieprzem i sosem rybnym. Zagęść zawiesiną z mąki ziemniaczanej i przecedź przez sito. Podawaj w miseczkach z kalarepy.
Wontony nadziewamy farszem z krewetek. Na maśle smażymy cebulę pokrojoną w kostkę, plasterki czosnku, pokrojony imbir i obrane pokrojone na pół krewetki, dodajemy posiekaną kolendrę, pieprz i sól himalajską. Pół farszu miksujemy, a drugą część siekamy drobno. Farsz układamy na cieście wonton, smarujemy roztrzepanym jajkiem i zwijamy w pierożek. Smażymy na głębokim tłuszczu, przebijamy wykałaczką.
Smacznego!
Kolejna opowieść o smakach w Studio kulinarnym Samsung 26 lutego.

Kontakt
ul. Klimczaka 1 lok nr 13
cookstory.samsung.pl