- Od kuchni
- Restauracje
- Dzieje się
Restauracje w Poznaniu:przegląd miejsc ze zdrowym jedzeniem
Liczysz kalorie, sprawdzasz składniki odżywcze, sumujesz makro i mikrolementy? Zapraszam do Poznania, bo ten zdrową kuchnią stoi. W ostatnim czasie powstało sporo ciekawych miejsc, gdzie zjecie zdrowo, pełnowartościowo, a ponad wszystko smacznie. Oto 6 moich ulubionych miejsc na śniadanie, lunch i kolację.
ŚNIADANIE
DOM na Śródce
ul. Cybińska 13/1, kontakt: 503 308 626
Magiczna kawiarnia, prowadzona przez rodzinę i przyjaciół, na klimatycznej poznańskiej Śródce. Osobiście czuję się tu jak w domu. Zawsze ugoszczona, nakarmiona do syta zdrowymi, domowymi daniami. Wszystkie przygotowywane na miejscu od podstaw, z najlepszych składników i produktów od lokalnych dostawców.
Moim absolutnym numerem jeden jest śniadaniowy talerz roślinny z wegańskimi pastami, jak pyszny roślinny smalec z białej fasoli czy hummus z pieczonym burakiem. Dodatek świeżej lekkiej sałatki i żytniego pieczywa z lokalnej piekarni czyni takie śniadanie kompletnym, pełnowartościowym i zwyczajnie sycącym. Wielbiciele kawy również się nie zawiodą, bo w DOMu parzy się jak trzeba. A kawa do śniadania to niemal obowiązek, prawda?
JAGLANA
ul. Kramarska 1/5, kontakt: 884 666 906
Od początku uwielbiana przez tubylców, którzy tłumnie przybywają na śniadania serwowane od rana
do wieczora. W menu znajdziecie zarówno dania na słodko i wytrawne.
Wyjątkowe dla tego miejsca są opisy dań pod kątem kalorii i zawartych makroskładników.
Wyjątkowe dla tego miejsca są opisy do każdego z dań pod kątem kalorii i zawartych makroskładników. Jestem oddaną fanką podawanych tu naleśników gryczanych z fit kremem czekoladowym oraz aromatycznej i gorącej szakszuki z dodatkiem dojrzałego awokado i bezglutenowego pieczywa wypiekanego na miejscu. Tych którzy nie wyobrażają sobie dnia bez czegoś słodkiego z pewnością ucieszą fit ciasta, ciasteczka i desery, np. wegańskie bezcukrowe oreo czy bezglutenowe brownie z batatów. Smakują często o niebo lepiej niż ich klasyczne, pełne cukru i glutenu oryginały.
LUNCH
Start
ul. Górna Wilda 74/63 (Róg Spadzista/Różana), kontakt: 61 227 54 93
START mieści się na Wildze, jednej z najstarszych dzielnic miasta. Stąd pewnie tak wyraźny ukłon w stronę tradycji, regionalności i lokalności. Menu bazuje przede wszystkim na polskich kaszach oraz lekkich makaronach serwowanych w niebanalnych, autorskich kombinacjach. Zjecie tu kaszotto, pęczotto, stir fry
z udziałem pełnowartościowych węglowodanów.
Wielu ukochało sobie hiszpańską paellę z niecodziennym dodatkiem kaszy oraz pełne smaku i aromatu zupy idealne na mniejszy głód lub przystawkę przed daniem głównym. Karta jest krótka, codziennie się zmienia. Zarówno wegetarianin, jak i miłośnik mięsa znajdzie tu coś dla siebie. To co? Do STARTu start!
Wypas
ul. Jackowskiego 38, kontakt: 61 226 46 00
Pierwsza i najlepsza 100 proc. wegańska knajpka w mieście! Wypas przekonał do siebie nie tylko wegan, ale i tradycyjnych fanów mięsa. Zgrana ekipa tworzących to miejsce ludzi zaskakuje zdrowymi daniami inspirowanymi różnymi zakątkami świata. W menu znajdziecie kultowy już wegański ramen
i wypełnioną po brzegi arabską miskę na bazie chrupiących falafli, idealnie kremowego hummusu
i autorskich warzywnych dodatków.
Uwaga, przeważnie jest tu dość tłumnie. Wpadają zarówno lekarze z pobliskiego szpitala, lokalni mieszkańcy dzielnicy, jak i liczni studenci oraz właściciele korporacji i firm. Jeśli nie wystarczy dla Was miejsca koniecznie zabierzcie coś na wynos.
KOLACJA
Projekt kuchnia
ul. Półwiejska 42, kontakt: 606 992 999
Restauracja slow-food w samym centrum Starego Browaru spodoba się rodzinom. Karmią tu absolutnie wszystkich przedstawicieli pokoleń. Rozpoczynając od lżejszych wersji klasyków polskiej kuchni, przez nowoczesne kompozycje dań z udziałem ryb i owoców morza, aż po specjalne menu dla najmłodszych z lepionymi na miejscu pierożkami czy filetem z ekologicznego kurczaka na czele.
Coś pysznego znajdzie się nawet dla osób bedących na diecie bezglutenowej, wegańskiej, a nawet paleo. Wypijecie tu też słynną kawę kuloodporną przepisu Ani Lewandowskiej, która jest stałym gościem restauracji. Właściciele przywiązują dużą uwagę do ekologii, zrównoważonych hodowli oraz dobrej jakości składników – część z nich kupicie na miejscu w delikatesach Zielona Spiżarnia.
Nuts & Berries
ul. Pleszewska 1, 518 763 037
Od początku istnienia ideą tego miejsca są zdrowe, zbilansowane posiłki bogate w superfoods
i składniki odżywcze. W regularnej karcie znajdziecie sporo opcji wegańskich, szeroki wybór bezglutenowych makaronów oraz kultowe sałaty w niebanalnych połączeniach znane już od dawna
z pozostałych restauracji konceptu Weranda Family.
Jako jedna z pierwszych restauracji w Poznaniu wprowadziła śniadaniowe smoothie bowl pełne owocowych witamin. Osobiście najczęściej wybieram wersję z mango, bananem, jeżyną i truskawką przypominającą mi wakacje w tropikach. Doceniam też industrialne wnętrze pełne tropikalnej roślinności, złotych i stylowych dodatków. Smacznego!