- Od kuchni
- Dzieje się
Jakie jabłka najlepiej nadają się do pieczenia ciasta? Sprawdź, zanim zdecydujesz się upiec szarlotkę lub jabłecznik!
Jabłka są chętnie wybierane do słodkich wypieków. Wiąże się to głównie z ich całoroczną dostępnością i niską ceną w porównaniu z innymi owocami. Przygotowanie ciasta z jabłkami nie wymaga ogromnych umiejętności kulinarnych, wystarczy zazwyczaj kilka składników, żeby wyczarować pyszny deser. Czy każdy rodzaj jabłek można wykorzystać do tak uwielbianej przez miłośników słodkości szarlotki? Okazuje się, że nie! Zanim spiszecie listę zakupów, dowiedzcie się, jakie rodzaje jabłek powinny znaleźć się w sklepowym koszyku, żeby wasze wypieki stały się dziełem sztuki!
Odmiany jabłek idealne do ciast
Dlaczego dobór jabłek ma tak duże znaczenie? W Polsce istnieje kilkadziesiąt odmian jabłek. Różnią się nie tylko wielkością i kolorem, ale przede wszystkim smakiem i stopniem twardości. Kupując jabłka do bezpośredniej konsumpcji, zazwyczaj wybieramy te słodkie i kruche. Jednak do popularnego jabłecznika nie sprawdzą się najlepiej. Należy wziąć pod uwagę, że powinny one współgrać z ciastem, które jest z założenia słodkie. Jeśli użyjecie do niego bardziej kwaśne owoce, będą one komponować się z nim znacznie korzystniej. Zbyt miękkie z kolei po prostu się rozpadną. Niezbyt estetyczny wygląd i za słodki smak to właśnie coś, czego z pewnością chcielibyście uniknąć, podając do kawy małe co nieco.
Szarlotka i jabłecznik – czy to jedno ciasto, które wymaga różnych składników?
Rozwiązanie odwiecznego sporu –czy jabłecznik jest szarlotką i odwrotnie, posiada różne teorie. Choć dla wielu osób to ten sam rodzaj wypieku, nie jest to prawdą. Klasyczna szarlotka wykonana jest z kruchego lub półkruchego ciasta. Do nadzienia wykorzystuje się jabłka, ale można użyć także innych owoców. Natomiast co do jabłecznika, nie ma żadnych wątpliwości. Może on występować jedynie z jabłkami, ale za to rodzaj ciasta nie ma znaczenia. Może być zarówno kruche, jak i drożdżowe, biszkoptowe lub ucierane. Najlepsze odmiany jabłek to antonówki oraz szare renety. Obie są twarde, kwaśne i aromatyczne. Aby zachować ich idealny kształt i smak, trzeba je odpowiednio przygotować do pieczenia.
Jak przygotować jabłka do ciasta, żeby zachować ich walory?
Przed użyciem jabłek do ciasta, należy je wcześniej uprażyć. Nadmiar soku może spowodować, że ciasto go wciągnie, a to najszybsza droga do powstania zakalca. W jaki sposób tego uniknąć? Pokrojone w kostkę jabłka włóżcie do garnka, dodajcie przyprawy i podgrzewajcie do czasu, aż puszczą sok i zmiękną. Twardsze odmiany mogą być duszone pod przykrywką, bardziej miękkie bez niej, aby ułatwić odparowanie wody. Jabłka praży się od 20 do 40 minut, w zależności od stopnia twardości. Ostudzone można od razu użyć do ciasta. Prażone jabłka możecie także zapasteryzować w słoikach, żeby móc wykorzystać je podczas kolejnego pieczenia.
Jak przyprawić jabłka do szarlotki?
Tę czynność wykonuje się właśnie podczas smażenia. Co dodać do jabłek, żeby wydobyć głębię ich smaku? Najlepiej skropić je sokiem z cytryny i dodać odrobinę cukru. Tak naprawdę jego ilość zależy od tego, jak kwaśne jabłka wybraliście do swojego ciasta. Świetnie będzie nadawać się do tego cukier trzcinowy, który doda nie tylko słodyczy, ale i pięknego koloru. Trudno wyobrazić sobie także jabłka na szarlotkę bez cynamonu. Nie potrzeba go dużo – 1,5 do 2 łyżeczek w zupełności wystarczy. Jeśli jabłka zbyt długo były na ogniu i zaczęły się rozpadać, można je uratować kilkoma łyżkami mąki ziemniaczanej lub kisielem o smaku jabłkowym w proszku. Teraz można już zabrać się do przygotowania ciasta.
Z czym podawać ciasto z jabłkami?
Zazwyczaj wierzch szarlotki zdobi kruszonka i jest to wystarczający dodatek. Najchętniej jednak podaje się ją na ciepło w towarzystwie bitej śmietany i z kulkami ulubionych lodów. W ten sposób macie gotowy pyszny deser, który z pewnością zadowoli każdego smakosza. Pozwólcie sobie na odrobinę słodyczy z lekko kwaskową nutą! Inspiracje na szybkie i proste ciasta z jabłkami na stronie Przepisy.pl z pewnością wam w tym pomogą.
Artykuł Partnera