- Od kuchni
- Restauracje
Najlepsze cukiernie w Polsce. Dla tych słodyczy warto zgrzeszyć!
Czasy, kiedy cukiernie oferowały jedynie rurki z kremem i roladę z galaretką dawno minęły. Nadeszła nowa era cukierniczych uciech. Rozsmakujcie się w nich na całego.
POZNAŃ: Piece of Cake
ul. Św. Wojciecha 27
Bezkompromisowe miejsce z nutą nostalgii i aromatem mocnej kawy. Wprawdzie bliżej mu do kawiarni niż klasycznej cukierni, jednak jak sama nazwa wskazuje, przychodzi się tu kawałek ciasta.
Wypiekane na miejscu i z ogromną pasją rogaliki z białym makiem (jesteśmy w Poznaniu!), z kardamonem i migdałami, pain aux raisin z kremem patissiere, pomarańczami i anyżem, serniki waniliowy z solonym karmelem, z likierem kokosowym, cynamonem i mascarpone, z lemon curd albo czekoladowy z whisky kuszą z drewnianej lady. Najlepiej wziąć od razu kilka porcji i rozsiąść się wygodnie na zielonym patio, w którym poczujecie się jak w rajskim ogrodzie.
POZNAŃ: Wypiekarnia Kawa & Wypieki
ul. Kościelna 17/U4
Geometryczne formy, pastelowe róże, morska zieleń i soczysta pistacja przykuwają uwagę od pierwszej chwili. Jest dziewczęco, lekko i przejrzyście. Jeszcze bardziej urokliwe są wypieki. Nieco niezgrabne, bardzo domowe i robione z sercem.
Nie przypominają tych z paryskich sklepików, a raczej przygotowane przez najlepszą przyjaciółkę ciasto urodzinowe.Są szczere i spokojnie mogą służyć za słodki plaster w razie kryzysu. Sernik z mango, wegańskie ciasto truskawkowe na kokosowym spodzie, maślankowe z jabłkiem i kruszonką i pączki z kokosowym lukrem urzekają tęczowymi kolorami. Jedno jest pewne, stąd nie można wyjść ze smutną miną.
POZNAŃ: Parle Patisserie
ul. Grunwaldzka 33 C
Lokal zachwyca przede wszystkim wystrojem, w którym industrialne, betonowe sufity i marmurowy kontuar równoważy prawdziwa dżungla. Spośród liści olbrzymiej monstery wyglądają flamingi, małpa i papuga zdobiące ścianę, nadając wnętrzu lekkości.
Z lady uśmiechają się kolorowe desery: pachnące wodą różaną podkreśloną słodkim liczi, zamszowa malina kryjąca jogurtowy mus i konfiturę malinowo-truskawkową oraz pucharki z migdałowym ciastem, ryżem w karmelowej czekoladzie i konfiturą z ananasów, mango, marakui z nutą limonki. Wrażenie robią też wykonywane na zamówienie torty, np. z konfiturą z guawy i kremem na bazie białej czekolady i tapioki.
WROCŁAW: Nanan
ul. Kotlarska 32
Jedno z tych miejsc, do których warto przyjść dla samego wnętrza. Obite landrynkowym pluszem ściany, jasny, drewniany parkiet i pięknie wyeksponowana lada z łakociami robią piorunujące wrażenie.
Stawiając pastelowe ciastko na stoliku z różowego marmuru można się przez chwilę poczuć jak w wykreowanym świecie Wesa Andersona szczególnie, że smaki deserów są skomponowane z nie mniejszą fantazją. Tylko co tu wybrać? Pudrowo różowe, jogurtowe ciastko z maliną i limonką czy może biszkopt na wiśniowym piwie z warstwą marcepanu, prażonym sezamem i ciemną czekoladą? Obojętnie na co się zdecydujecie, nie będziecie rozczarowani.
SUWAŁKI: Sugar
ul. Kościuszki 76
Suwałki nie kojarzą się z wyszukaną gastronomią, tym bardziej zaskoczyć może, że to właśnie tu znajdziecie jednego z najzdolniejszych polskich cukierników. Skromny, ale bardzo utalentowany Paweł Pojawa w spokoju, z dala od wielkomiejskiego wyścigu o najlepszego pączka, komponuje swoje perfekcyjne ciastka. Proste tarty cytrynowa i karmelowo- czekoladowa urzekają doskonałym balansem słodyczy, kremowości i kruchości, ale w witrynie znajdziecie też bardziej egzotyczne propozycje, jak choćby mus z mango, marakui i trawy cytrynowej. Na spragnionych eleganckich ciasteczek czekają genialne makaroniki.
WARSZAWA: El Krepel
ul. Śniadeckich 12/16
Cukiernia, a w zasadzie cukiernio-pączkarnia (krepel w tłumaczeniu oznacza pączka), istnieje niespełna od miesiąca, a już narobiła sporo szumu w kulinarnym świecie stolicy. Niezwykła ściana kwiatów na długo zapada w pamięć, a dodatki w stylu retro dopełniają cukierkowego stylu.
Sporą dawkę cukru dostarczają też pączki nadziane kremem marrshmallows lub kokosowym, domową konfiturą z porzeczek z ogrodu właścicieli, dulce de leche z płatkami soli, kawowym patisserie, a wszystkie oblane słodkimi polewami lub obtoczone w smakowym cukrze, np. malinowym. Obok pączków prezentowane są serniki, bezdusznie wołające nas o spróbowanie. Najgłośniej krzyczy fiołkowy, wręcz nie sposób mu się oprzeć. A miłośników kruchej bezy zachwyci ta z orzechami, daktylami i solonym karmelem.
WARSZAWA: Lokal Dela Krem
ul. Hoża 27a
Wegańska cukiernia z prawdziwego zdarzenia, w której nikt nie idzie na łatwiznę serwując brownie z fasoli i płaskich babeczek. Tutejsze wypieki w niczym nie ustępują najlepszym deserom. Jest puszysta Wuzetka z bitą „śmietaną”, są imponujące torty o smaku mango lassi lub śliwki w rumie z kilkoma warstwami biszkoptu, są tofurniki z białą czekoladą i marakują albo cudownie aksamitny fistaszkowy. Koniecznie spróbujcie też ciasta porzeczkowego z kokosową galaretką – jest tak samo pyszne jak ładne.
WARSZAWA: Odette
ul. Górskiego 6/7, Twarda 4
Pierwsza butikowa cukiernia w stolicy bardzo szybko skradła serca i podniebienia najbardziej wybrednych foodies. Błyszczące ciastka przypominają małe dzieła sztuki, a do perfekcji dopracowane szczegóły przysporzyły Odette grono wiernych fanów.
Wiosną klasyczne karmelowo-orzechowy Snickers na biszkopcie z amarantusa i czekoladowo-jeżynowy Manjari muszą zmierzyć się z lekkimi, owocowymi tartami z cytrusowymi kremami, kokosowym ciastkiem z mango i marakują oraz pistacjową Namelaką z galaretką z czerwonych owoców. Kto stoi za tymi słodkościami przeczytacie w tekście: Warszawa: Słodki duet z Odette
WARSZAWA: Lukullus
ul. Chmielna 32, Mokotowska 52a, Walecznych 29, Lisowska 23
Zbudowana na bazie rodzinnej ciastkarni z wieloletnimi tradycjami sieć eleganckich cukierni umiejętnie łączy polskie receptury z nowoczesnymi trendami. Kruche napoleonki, intensywnie czekoladowe bajaderki i puszyste drożdżówki dumnie prezentują się obok sernika z zielona herbatą i yuzu. Jeżeli nie możecie zdecydować się, który z lokali odwiedzić najpierw, wybierzcie się na Chmielną. Piękne wnętrze nawiązuje do najlepszych lat polskiego dizajnu udowadniając, że PRL nie musi kojarzyć się z chudymi czasami.
GDAŃSK: Umam
ul. Hemara 1, Grobla II 12/14/C1
Autorska pracownia, której cukiernicy szkolą się w najlepszych światowych patisseries potrafi zaskoczyć niebanalnymi kompozycjami.
Kwaśny rokitnik zrównoważy biała czekolada i włoska beza, intensywny biszkopt na palonym maśle ze śliwkami podkreślony jest mleczną czekoladą, infuzją z Earl Grey i karmelizowanymi ziarnami słonecznika. Ale o tej porze roku wyjątkowo kusi niebiańska tarta jaśminowa i cudownie czerwone ciastko z prosecco i truskawkami. Wiosna w cukiernictwie jest wyjątkowo smaczna.
Zdjęcie główne: Nanan