werandcountry.pl weranda.pl
  • Od kuchni

Moya Matcha – zajrzyjcie do tea roomu i skosztujcie orzeźwiającego cold brew w upały

autor: Monika Utnik

W Warszawie na klimatycznej ulicy Oleandrów, w małym zagłębiu sympatycznych lokali, działa Moya Matcha Oleandrów – wyjątkowe połączenie matcha baru, tea roomu i sklepu z organiczną herbatą Moya. Zajrzyjcie tu na pyszne orzeźwiające napoje z matchą, idealne na lato.

Matcha to sproszkowana zielona herbata uprawiana specjalną techniką zacieniania krzewów. Technika ta wspiera gromadzenie się w liściach substancji odżywczych. Tuż po zebraniu liście są parowane i suszone, a następnie mielone na drobny proszek. Dzięki temu, pijąc matchę, spożywa się całe liście zielonej herbaty i dostarcza do organizmu znacznie więcej składników odżywczych niż podczas picia klasycznie parzonego naparu herbacianego. Podobnie jak kakao, matcha jest uniwersalnym, sproszkowanym superfoodem, który można pić lub dodawać do słodkich oraz wytrawnych dań. Matchę  do picia przygotowuje się przy pomocy bambusowej miotełki chasen, spieniacza do mleka lub w shakerze.

 

Wnętrze Moya Macha Oleandrów.
Wnętrze Moya Macha Oleandrów.
Wnętrze Moya Macha Oleandrów.

Moya Matcha - japońskie herbaty organiczne

Moya Matcha to polsko-japońska marka organicznych herbat premium pochodzących z regionów Uji, Kagoshima i Honsiu w Japonii. W tych cenionych za czyste powietrze miejscach delikatne krzewy herbaciane mają najlepsze warunki do wzrostu. Na rodzinnych organicznych uprawach stosowane są metody zgodne z naturalnym ekosystemem, bez użycia pestycydów. Po zbiorach herbaty Moya są hermetycznie pakowane i wysyłane małymi partiami, a następnie przechowywane w specjalnie zbudowanej przez nas chłodni, by zachować swą świeżość. Ich jakość potwierdzona jest przez normy unijnego certyfikatu ekologicznego

Współzałożycielką Moya jest Japonka Hitomi Saito, która po ukończeniu szkoły ceremonii herbacianej Urasenke i paryskiej szkoły kulinarnej Cordon Bleu, zaczęła popularyzować ponad tysiącletnią tradycję oraz właściwości herbaty w Europie.

Moya Matcha menu - co zjeść do herbaty?

W menu królują matcha i nieskończone wariacje na jej temat, takie jak klasyczna matcha latte, słodka matcha kinako latte z posypką z prażonej soi dla miłośników azjatyckiej kuchni, matcha z malinami dla wielbicieli wiosennych smaków, a nawet matchowe drinki. Towarzyszą im herbaty liściaste Moya parzone na ciepło i na zimno w postaci orzeźwiającego cold brew.

W barze jest serwowana matcha na różne sposoby.
W barze jest serwowana matcha na różne sposoby.
W barze jest serwowana matcha na różne sposoby.

Moya Matcha Oleandrów to też miejsce dla amatorów słodyczy, którzy spróbują tu zielonych pralin Nama, kulek mocy z prażoną herbatą hojichą i świeżego chlebka bananowego z matchą. Czekający za barem matchariści zaprezentują jak prawidłowo przygotować matchę i pomogą w wyborze jednego z zestawów z ręcznie wykonaną ceramiką z polskich pracowni.

Zdjęcia: Anna Matuszna, Jakub Certowicz, Jessica Nadziejko, Marianna Medyńska, Justyna Doszko.

Zostań z nami

Bądź na bieżąco