werandcountry.pl weranda.pl
  • Od kuchni

Gdzie zjeść najlepsze lody w Warszawie? Oto 7 najlepszych lodziarni w stolicy zdaniem werandaweekend.pl

autor: Agnieszka Wójcińska

Szukasz najlepszej lodziarni w Warszawie? Te miejsca cię nie rozczarują. Tu zjesz najlepsze lody w Warszawie o naturalnym smaku. Także weganie znajdą tu coś dla siebie.

Długo czekaliśmy w Warszawie na lody rzemieślnicze, obecne wcześniej we Wrocławiu czy Poznaniu, ale od kiedy się pojawiły, mamy prawdziwy wysyp lodziarni, które je serwują. Jest ich mnóstwo, na niektórych popularnych deptakach wręcz wyrastają jedna obok drugiej. Spróbujemy w nich wielkiego wyboru tradycyjnych lodów mlecznych i sorbetów truskawkowych, malinowych, porzeczkowych, mango, cytrynowych, pistacjowych i w wielu innych smakach, także w wegańskich odmianach. Które zatem lody wybrać?

Sprawdźcie, które z warszawskich lodziarni szczególnie przypadły nam do gustu.

1/7 Cukiernia "Sosenka" - rodzinna lodziarnia z Otwocka

"Sosenka" oferuje lody naturalne w wielu tradycyjnych (śmietanka, truskawka, malina, pistacja, czekolada) i bardziej zakręconych smakach (sernik z owocami, krem brulee, lody o smaku masła orzechowego czy sorbet czekoladowy). W ofercie zawsze dostępnych jest kilka smaków wegańskich.

Jej pierwotna siedziba mieści się w drewnianej willi ze świdemajerowskimi zdobieniami w Otwocku przy ul. Andriollego. Jeśli wybierzesz się na weekend do tej uroczej podwarszawskiej miejscowości, warto odwiedzić klimatyczne, stylowe wnętrza. Ale lody z "Sosenki" zjesz też w Warszawie, na Saskiej Kępie. Lodziarnia ma tu dwa punkty. W sympatycznej kawiarni na ul. Saskiej dostępne są też ciastka, rurki z kremem, kawa i smoothies. W sezonie przy ul. Francuskiej działa także drewniana budka, gdzie oprócz lodów gałkowych, spróbujesz świderków i pysznego jogurtu mrożonego z dodatkami.

mrożony jogurt
Fot. Shutterstock

Mrożony jogurt z owocami albo prażyną orzechową w "Sosence" podbije wasze podniebienie.

2/7 Jednorożec - kultowa lodziarnia w Warszawie na Mokotowie i Pradze

"Jednorożec" położony na parterze kamienicy niedaleko kina "Iluzjon" wpisał się już na dobre w słodką mapę Warszawy. Bywa, że ludzie przyjeżdżają tu specjalnie z innych dzielnic. Nie wszyscy wiedzą, że lodziarnia ma też drugi punkt na warszawskiej Pradze, w nowoczesnym apartamentowcu na ul. Sprzecznej, na tyłach ul. Targowej. 

Charakterystyczny dla "Jednorożca" jest sposób podania mrożonego przysmaku. W porcję lodów od góry, niczym róg tytułowego jednorożca (niezależnie czy jest podana w wafelku czy w kubeczku), wkładany jest mały rożek - wafelek. 

Smaków znajdziecie tu sporo, codziennie ich zestaw bywa nieco inny. Wśród nich takie pyszności, jak gianduja, dulce de leche, gorzka czekolada, orzech z piemontu, krem kataloński, sorbet mango, z czerwonej pomarańczy czy truskawkowy, jogurt, wiśnia, a ostatnio karmel z popcornem. 

lody w wafelku
lody naturalne
Fot. Lody Bosko

3/7 Grycan – lodziarnia z tradycjami, gdzie można zjeść lody od pokoleń

Hasło w nazwie "Grycan – lody od pokoleń" nie jest przypadkowe. Przodkowie Zbigniewa Grycana, założyciela marki, już w powojennym Wrocławiu robili lody na patyku Pingwin. Potem firma istniała w Warszawie jako kultowa Zielona Budka, która miała lodziarnię niedaleko Placu Unii na Mokotowie. Za PRL sprzedawano w niej 3-4 smaki lodów w wafelku i do termosów: śmietankę, czekoladę i sezonowe owoce, czasem truskawki, czasem maliny, czasem porzeczkę.

Dziś Grycan ma flagową lodziarnię dokładnie w tym samym miejscu, ale smaków w niej znajdziemy dużo, dużo więcej. Od różnych wariantów mlecznych, przez sorbety, po różne dziwne, nowe smaki, jak brownie z malinami czy sernik z owocami. Wszystkie naturalne i wszystkie pyszne.

Wielkim atutem tej lodziarni są pyszne desery firmowe – lody podawane w pucharkach oraz dużym waflu z naturalną bitą śmietaną, owocami, polewami. Warto tu na nie wpaść.

Firma ma też swoje punkty w innych częściach miasta (np. na Francuskiej czy na Grójeckiej oraz w centrach handlowych), a także w innych miastach.

Lody Grycan
Grycan - lody od pokoleń. Fot. Shutterstock

4/7 Dal dalla Gelato – kawałek Italii na Powiślu

W upalne dni weekendowe przed tą włoską lodziarnią na ul. Leszczyńskiej 4 na Powiślu ustawiają się długie kolejki. Ale warto jest czekać, bo lody smakują tu jak te w Rzymie czy Wenecji.

Robione są ze świeżych składników: mleka, śmietany, jajek i świeżych owoców, z przepisów opracowanych zgodnie z tradycyjną metodą wyrobu weneckich gelato. Mają pełen zestaw klasycznych smaków ze śmietanką i czekoladą na czele, ale także zaskakujące smaki, np. mandorlum, czyli lody migdałowe z cytrusową kruszonką albo watamatcha, które łącza matchę z yuzu i sezamem.

5/7 Sucre – francuski szyk i pyszne lody

Manufaktura Sucre zaczynała od paryskich makaroników, które zresztą do dziś robi z dużym powodzenie. W Tłusty Czwartek (i tylko wtedy) piecze pyszne pączki. 

Ale w swojej ofercie ma też równie doskonałe lody, rzemieślnicze i naturalne. Smaki? Cała gama w wydaniu klasycznych lodów mlecznych, sorbetów i w wersji wegańskiej. A więc na przykład: mango, truskawka, nasze ulubione mascarpone z orzechami, śmietanka, mocna czekolada, tiramisu, ananas, pinacolada...

Zaletą jest to, że można brać jedną porcje w dwóch smakach. Swoje lody Sucre sprzedaje w 6 punktach w różnych dzielnicach Warszawy: na Mokotowie, Żoliborzu, Saskiej Kępie, Ursynowie, Wilanowie i na Krakowskim Przedmieściu.

A może wizytę w lodziarni połączysz ze spacerem po Warszawie i odkrywaniem jej mniej znanych atrakcji. Tu znajdziesz nasz mini-przedwodnik po miejscach często nieznanych samym warszawiakom.

Lody Bosko
Aż dwie lodziarnie Bosko mieszczą się na warszawskiej Pradze, Fot. Lody Bosko

6/7 Lody Bosko – kremowe, naturalne, w 300 smakach

Lodziarnia Bosko przywędrowała do stolicy z Lublina (działa też w różnych miastach Polski) i dziś ma w Warszawie cztery punkty – dwa na Pradze (na ul. Podskarbińskiej i w Parku Praskim przy zoo), jeden na Ursynowie na ul. przy Bażantarnii i jeden na Białołęce na ul. Odkrytej.

Co ją wyróżnia? Po pierwsze ogrom smaków, bo jest ich ponad 300 w ofercie, oczywiście nie wszystkie serwowane na raz, ale smaki zmieniają się kilka razy w ciagu dnia. Niektóre z nich mogą przyprawić o zawrót głowy, jak babka drożdżowa, Baileys, Banoffee, sorbet pomarańczowy ze szpinakiem czy sorbet Bellini. Ale znamy też takich, co daliby się pokroić za klasyczną boską śmietankę, ponoć nieziemsko śmietankową i kremową. W Bosko znajdziesz lody mleczne, sorbety, lody wegańskie i bez cukru. Jednym słowem dla każdego!

W lodziarni dostaniecie wyjątkowo duże porcje. Zjecie też desery lodowe.

najlepsze lody
Lodziarnia Bosko
W lodziarni Bosko znajdziecie ponad 300 smaków. Fot. Lody Bosko

7/7 Mała Sicilia di Stefano Terrazzino – najlepsze lody w Warszawie prosto z Włoch

To chyba najbardziej zaskakujące miejsce na naszej liście. W niepozornym miejscu, na ulicy Kinowej, w bloku rodem z PRL mieści się szkoła tańca Stefano Terrazzino, a tuż obok wyjątkowa cukiernia (możemy patrzeć na tancerzy przez szybę). 

Specjalizuje się w sycylijskich przysmakach, więc zjecie tu jedne z nielicznych w Warszawie canoli (sycylijskie rurki z kremem, które rozsławił  "Ojciec chrzestny"). W sezonie letnim dostępne są także w wersji lodowej o smaku pistacji, która podbiła nasze podniebienia całkowicie.

W Małej Sycylii zjecie też prawdziwe włoskie lody w wielu oczywistych i mniej oczywistych smakach. A może zamiast w wafelku, skusicie się na wariant lodów w brioszce, którego nie spotkaliśmy nigdzie indziej?

Słodkości są tu tak pyszne, że warto specjalnie dla nich przyjechać na Pragę. Nie pożałujecie i będziecie z pewnością wracać!

Zostań z nami

Bądź na bieżąco