werandcountry.pl weranda.pl
  • Od kuchni
  • Inne

LAZ RAZ – rozsmakuj się w leśnych ucztach

autor: Weranda Weekend
  • Mazury
  • Tradycyjna i vege
  • Wśród natury

Mazury to nie tylko Szlak Wielkich Jezior Mazurskich, ale też wspaniałe lasy pełne takich skarbów, jak grzyby i jagody, a także wiele gatunków jadalnych roślin i ziół. Z miłości do lasów ich plonów powstała pyszna inicjatywa, w której tradycyjne smaki łączą się z takimi, których jeszcze nikt nie próbował. 

LAS RAZ – co to i z czym to się je

Wyobraźcie sobie leśną polanę, wokół słychać śpiewy ptaków i delikatne cykanie świerszczy. Spomiędzy gałęzi drzew przedzierają się promienie słońca, a w oddali słychać szum wody. W tej pięknej scenerii jesteście wy i właśnie zasiadacie do nieziemskiej uczty pod gołym niebiem. Niemożliwe? A jednak! Poznajcie projekt LAS RAZ.

Miłośniczka Mazur – Agnieszka Żelazko i szefowa kuchni – Ewa Michalska organizują niespotykane w Polsce na szeroką skalę kulinarno-kulturalne wydarzenia, których centrum jest las. Ucztowanie w lesie jest popularne m.in. w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie, teraz powoli zaczyna kiełkować w Polsce. Pięknie przybrane stoły zlokalizowane w samym środku lasu zachęcają, by przysiąść na chwilę i zapomnieć o codziennym zgiełku.

Leśne uczty

Czego spróbujecie podczas leśnej uczty? Podstawą menu wciąż są znane i lubiane tradycyjne dania. Tajemnicę stanowią jednak składniki, które pozwalają zanurzyć się w leśnym i roślinnym świecie – sosna, świerk, jałowiec, rumianek, tymianek cytrynowy, wiązówka błotna, pyłek pszczeli i wiele innych. 

Leśne uczty, odbywają się niemalże w każdą sobotę w mazurskim lesie. Na wielkiej polanie pod lasem rozstawiane są stoły, krzesła, leżaki, maleńkie stoliki, czasem parasole i ochronne daszki. W otoczeniu przyrody można spróbować wspaniałych dań, które trudno spotkać gdziekolwiek indziej.

W soboty odbywają się leśne uczty, podczas których spróbujecie dań, których nie spotkanie nigdzie indziej.

W menu czekają na was same pyszności, między innymi: węgorz opalany ogniem podawany z cukinią, oliwą sosnową i parmezanem, kaszotto ze świeżymi ziołami i kurkami, dziczyzna zawijana w młodą kapustkę z chrupiącą kaszą gryczaną i sosem demi glace. Do tego ekologiczne sery kozie prosto od lokalnego rolnika, bułeczki z tymiankiem cytrynowym, różne rodzaje palonego masła (m.in. z pyłkiem pszczelim i rumiankiem) oraz lekki sernik z niezwykle aromatyczną wiązówką błotną, żelem świerkowym i dzikimi malinami. 

Wegetarianie i weganie powinni zgłosić swoje wymagania dietetyczne podczas zapisu, a zostanie dla nich przygotowanie specjalne menu, np. risotto ze szparagami, przeróżne wariacje dań z kurkami w roli głównej lub innymi składnikami sezonowymi. Zdarza się, że są boskie pierogi z wędzonym twarogiem i sosem a’la demi glace, tyle że w wersji vege. Rosół w wersji vege jest przygotowywany na pieczonych pomidorach.

Leśny piknik

Latem, kiedy pogoda jest wyjątkowo piękna, a las pozwala nieco odpocząć od gorąca, możecie poczuć, jak bohaterowie "Śniadania na trawie" Maneta. Leśny piknik to mniej oficjalna uczta na kocach lub leżakach. Odpoczywając możecie raczyć się pysznym jedzeniem serwowanym w formie przekąsek, co jest znacznie wygodniejszym rozwiązaniem niż klasyczny niż obiad.

Leśne pikniki często połączone są z całodziennymi wycieczkami edukacyjnymi. Wtedy na spacerujących gości czeka, niczym leśna oaza, polana z przygotowanymi kocami i miękkimi poduchami. Są też inspirowane lasem napoje i przekąski: sałatki, sandwiche, przeróżne sery, owoce, koreczki, deser oraz inne atrakcje. 

Leśna kawiarenka

Miłośnicy deserów z pewnością pokochają leśną kawiarenkę, w ramach której na leżakach lub przy stolikach można spróbować takich pyszności, jak cappuccino z czekoladą belgijską, chabrem i dziką maliną albo kawa czarna z delikatną pianką świerkową. Wśród deserów króluje niezmiennie lekki jak chmurka sernik z miododajną rośliną zwaną wiązówką błotną oraz leśnymi owocami. 

LAZ RAZ to efekt miłości do eksperymentów kulinarnych na najwyższym poziomie.

Warszataty kreatywne

W lesie możecie wybrać się także na prawdziwą ucztę... dla duszy. Wśród wydarzeń znajdują się m.in. warsztaty literackie, fotograficzne, malarskie i rzeźbiarskie. Możecie skorzystać także z zajęć florystycznych i zielarskich, a podczas zajęć z aromaterapii stworzyć własne perfumy. Wszystkie zajęcia prowadzone są przez zapaleńców z ogromną wiedzą, doświadczeniem i pasją do działania, m.in. Piotra Bogdaszewskiego, Eweliną Szymanowską i Klaudię Mielnicką.

Joga i pilates w lesie

Nawet najlepsze studio jogi nie jest w stanie zapewnić takie anturażu, jaki zapewniają ćwiczenia na świeżym powietrzu. Zajęcia jogi i pilates organizowane na Mazurach pozwalają się odprężyć i zregenerować. Ciało ćwiczy, a umysł wypoczywa wśród śpiewu ptaków i szumu liści drzew. Prowadzone przez doświadczonych instruktorów zajęcia twają godzinę lub półtorej i obywają się w trzech różnych leśnych lokalizacjach. Po zajęciach na uczestników czekają: lemoniada, kawy i pyszny deser. 

LAS RAZ – kto z tym stoi

Organizatorką i pomysłodawczynią leśnych uczt jest Agnieszka Żelazko – dziennikarka, fotografka, autorka książek kulinarnych oraz przewodników po Mazurach. Projekt LAS RAZ to dla niej spełnienie marzeń o tym, by przyjmować gości, zapewniać im niespotykane wrażenia kulinarne i artystyczne. 

Szefem kuchni jest niezastąpiona Ewa Michalska, która wcześniej praktykowała m.in. w Nomie, Nolicie i Atelier Amaro. Ewa stoi również na czele kuchni w mazurskim luksusowym o nazwie Dzikie Historie Młynik. Obie zgodnie przyznają, że uwielbiają dobrą kuchnię i przeróżne eksperymenty kulinarne. Przede wszystkim jednak są zgodne co do wysokiej jakości produktów.

Zdjęcia: materiały prasowe

Kontakt

Las Raz
Telefon: +48 695 431 706
agnieszka.zelazko@gmail.com
https://lasraz.pl

Zostań z nami

Bądź na bieżąco