werandcountry.pl weranda.pl
  • Od kuchni

Smaki Grecji - podróże kulinarne z Robertem Makłowiczem w warszawskim Hotelu Bristol

Nie trzeba wyjeżdżać z Warszawy, aby zasmakować kuchni świata. Restauracja Hotelu Bristol, we współpracy z Robertem Makłowiczem, po raz kolejny przeniesie swoich gości do innego regionu - tym razem do Grecji. Przyjdź na wieczór z greckimi smakołykami, winem, muzyką i opowieściami mistrza kuchni. 

 

We wrześniu Hotel Bristol zaprasza do swojej restauracji na grecką ucztę. Bogactwa smaków śródziemnomorskiej kuchni już 26 września będzie można zasmakować w towarzystwie samego mistrza – Roberta Makłowicza, a przy okazji posłuchać o jego greckich podróżach i ulubionych daniach z tego kraju.

Gdyby chcieć uznać kuchnię jednego tylko kraju za wzorzec z Sèvres śródziemnomorskiego stylu gotowania, z pewnością wybór musiałby paść na Grecję. Wszechobecna aromatyczna oliwa, zatrzęsienie jarzyn, mnogość ziół, wino dodawane do sosów, sok z cytryny, którym skrapia się niemal wszystko, obfitość ryb i owoców morza, oszczędnie jadane mięso, które często jest tylko dodatkiem do jarzynowych kompozycji, a nie potrawą samą w sobie, cynamon, wspaniale podbijający smak pomidorowych sosów. Bogactwo, a zarazem prostota, śródziemnomorskość, jednakże z wyraźnymi wpływami bałkańskimi i osmańskimi, różnorodność w końcu, bo przecież każda niemal grecka wyspa to trochę osobny kulinarny mikrokosmos – mówi Robert Makłowicz, zapraszajac na wyjątkowe wydarzenie w Hotelu Bristol.

 

Smaki świata z Makłowiczem w Hotelu Bristol

 

W tym miesiącu, dzięki inspiracjom najbardziej znanego polskiego kulinarnego obieżyświata, szef kuchni Hotelu Bristol, Kamil Jabłoński, przygotował menu oparte na greckiej tradycji i ulubionych składnikach pełnych aromatów. W karcie znajdą się pierożki z owczym serem tiropitaki, szaszłyk souvlaki, grillowane krewetki, a na deser – słodkie baklawy z miodem i orzechami. Te greckie specjały odzwierciedlają bogactwo smaków, prostotę składników i przypominają o o urokach śródziemnomorskich wysp, a każda potrawa przywodzi na myśl ciepło słońca.

26 września, podczas specjalnego Wieczoru Kulinarnego, greckie menu będzie serwowane w formie bufetu, przy dźwiękach muzyki na żywo i w towarzystwie greckich win.

Warto wybrać się wtedy w Bristolu!

Materiał partnera

 

Zostań z nami

Bądź na bieżąco