- Od kuchni
Warto spróbować nie tylko w Tłusty Czwartek. Najciekawsze rodzaje pączków w Polsce i na świecie
Tłusty Czwartek 2025 przypada 27 lutego i jest idealnym momentem na delektowanie się pączkami. Choć w Polsce tradycyjne pączki to puszyste, smażone ciastka wypełnione konfiturą różaną i posypane cukrem pudrem lub polane lukrem, na świecie można spotkać wiele różnorodnych wariantów tego przysmaku. Oto najciekawsze rodzaje pączków, które warto poznać.
Tłusty Czwartek ma swoje korzenie w tradycji chrześcijańskiej i oznacza ostatni czwartek przed Wielkim Postem, kiedy można było objadać się przed okresem postu i wstrzemięźliwości. W Polsce obchodzony jest od czasów staropolskich, a pierwsze pączki, znane już w średniowieczu, były przygotowywane z ciasta chlebowego i nadziewane słoniną.
Tłusty Czwartek na świecie
Podobne święta istnieją w także innych krajach: Wielka Brytania obchodzi co roku Pancake Day (Shrove Tuesday), czyli Dzień Naleśnika. Francja ma natomiast Mardi Gras, czyli „Tłusty Wtorek”, obchodzony paradami i słodkimi wypiekami. we Włoszech , podobnie jak w Polsce jest Giovedì Grasso, czyli również „Tłusty Czwartek”, związany z karnawałowymi tradycjami. USA obchodzi ten dzień jako Mardi Gras, które jest znane z festiwali, kostiumów i jedzenia tłustych smakołyków.

W Polsce pączki od wieków są symbolem Tłustego Czwartku. Tradycyjne wersje są przygotowywane na bazie drożdżowego ciasta smażonego na gęsim smalcu lub oleju.
Polskie pączki, czyli klasyka, której nie można pominąć
W Polsce pączki od wieków są symbolem Tłustego Czwartku. Tradycyjne wersje są przygotowywane na bazie drożdżowego ciasta smażonego na gęsim smalcu lub oleju. Popularne nadzienia to konfitura różana, powidła śliwkowe, budyń waniliowy i ajerkoniak. Ciasto na polskie pączki jest puszyste i sprężyste dzięki zastosowaniu dużej ilości jajek i masła. Ważnym etapem jest długie wyrastanie, które nadaje im lekkości. Smażenie odbywa się w głębokim tłuszczu, aby pączki równomiernie się zarumieniły.
Coraz większą popularność zdobywają pączki o nowoczesnych smakach, np. z kremem pistacjowym, mascarpone, słonym karmelem czy nadzieniem malinowym.
Amerykańskie donuts
Donuty to słodkie oponki smażone na głębokim oleju. Różnią się od polskich pączków kształtem i strukturą – są lżejsze, a często pokrywane kolorowymi lukrami i posypkami. W USA popularne są m.in. Boston Cream Donut (z kremem budyniowym) oraz Glazed Donut (pokryty klasycznym lukrem). Ciasto na donuty bazuje na drożdżach, ale jest nieco bardziej zwarte niż w polskich pączkach.
Włoskie bomboloni
We Włoszech można spotkać bomboloni – puchate pączki wypełnione kremem cukierniczym lub czekoladą. W Toskanii są szczególnie popularne jako śniadaniowy przysmak serwowany z kawą. Przygotowuje się je z lekkiego, drożdżowego ciasta, które smaży się na złoty kolor, a następnie obtacza w cukrze.


Francuskie beignets
Francuskie beignets to delikatne pączki przypominające poduszeczki, obsypane cukrem pudrem. Największą sławę zdobyły w Nowym Orleanie, gdzie serwowane są z kawą z cykorią. Ciasto na beignets jest lekkie, nieco bardziej podobne do ciasta parzonego niż klasycznych drożdżowych pączków.
Niemieckie Berliner Pfannkuchen
Niemieckie pączki Berliner są bardzo podobne do polskich, lecz często nadziewane marmoladą i posypywane cukrem pudrem. W samym Berlinie popularne jest nadzienie z moreli lub porzeczek. Tradycyjnie smaży się je w głębokim oleju, a ciasto jest miękkie, maślane i jedynie lekko słodkie.
Hiszpańskie churros
Choć churros nie są typowymi pączkami, warto je wspomnieć, bo to również słodki przysmak smażony w głębokim oleju. Podawane z gęstą gorącą czekoladą są nieodłącznym elementem hiszpańskich śniadań i deserów. Ciasto na churros przygotowuje się z wody, mąki i soli, a następnie smaży w długie, chrupiące pałeczki.


Japońskie mochi donuts
Japońskie pączki mochi donuts to połączenie amerykańskiego donuta i tradycyjnego japońskiego mochi, czyli kuleczek przygotowywanych ze specjalnego kleistego ryżu. Mają charakterystyczną konsystencję i często są pokrywane zieloną herbatą matcha lub polewą z czarnego sezamu. Ciasto bazuje na mące ryżowej, co nadaje im elastyczność i lekko gumową strukturę.
Greckie loukoumades
W Grecji popularne są loukoumades, czyli małe, kuliste pączki smażone na głębokim oleju, chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Podawane są zazwyczaj z miodem, cynamonem i orzechami, a czasem z czekoladą. Ciasto na loukoumades jest dość luźne i lepkie, co sprawia, że po usmażeniu pączki są wyjątkowo lekkie.
Słowackie šišky
Na Słowacji popularne są šišky, czyli drożdżowe pączki, które wyglądem przypominają polskie. Są lekkie, puszyste i często nadziewane powidłami śliwkowymi lub marmoladą morelową. Tradycyjnie smaży się je na smalcu, a po usmażeniu posypuje cukrem pudrem lub polewa miodem. W niektórych regionach šišky są podawane z bitą śmietaną i owocami.
Jedno jest pewne: nie ważne jakiego pączka wybierzemy, to Tłusty Czwartek jest dniem, w którym nie liczymy kalorii.