- W podróży
Izerski Pszczelnik to miejsce pasjonatów miodu i wyjątkowej gościnności
Pragnienie bliskości z naturą i przyrodą zaprowadziło Natalię i Pawła do… ula. Pszczelarstwo okazało się ich sposobem na wspólne życie. Tak powstał Izerski Pszczelnik, wyjątkowa agroturystyka blisko Gór Izerskich, w której można wypocząć, ale też zjeść pyszne miody i dowiedzieć się co nieco o pszczołach.
Zaczęło się od hobby i działań po pracy. Po kilku latach pszczela pasja stała się pełnoetatową pracą i pozwoliła na realizacje kolejnego z marzeń - by obok prowadzenia pasieki i produkcji ziołowo-miodowej, móc zapraszać do swojego świata innych i dzielić się z nimi swoją pasją. Otworzyli więc agroturystykę.
Początki Agroturystyki Izerskiego Pszczelnika
Przez dwa lata doprowadzali do stanu użyteczności nieużywaną od dziesięcioleci i kompletnie zniszczoną gospodarczą część domu z końca XIX stulecia. Adaptując stare pomieszczenia i budynek starali się z jednej strony zachować i podkreślić jego oryginalny charakter, a z drugiej – wprowadzić nowoczesne, ekologiczne rozwiązania. Dom składa się z piętra wybudowanego w technologii muru pruskiego. Parter wykonany jest z naturalnie występujących na terenie pogórza izerskiego skał i kamieni. Całość wyposażona została w nowoczesną termoizolację i ekologiczną instalację grzewczą opartą na fotowoltaice oraz własne, głębinowe ujęcie wody.


Jak się mieszka w Izerskich Pszczelniku? Wygodnie!
Stare pomieszczenia gospodarcze takie jak stajnia czy magazyny zbożowe teraz zyskały nowe funkcje: klimatycznego salonu, wygodnych pokoi i funkcjonalnych łazienek. Do dyspozycji gości przygotowano połowę domu, w sumie 180 m2. Na parterze znajduje się urządzony w starej stajni obszerny salon z osobnym wyjściem do ogrodu oraz toaleta z łazienką. Na piętrze ulokowane są 3 pokoje gościnne, toaleta, łazienka z prysznicem oraz aneks kuchenny. Goście mają zapewnione miejsce garażowe i zaciszny kawałek ogrodu z mini placem zabaw dla dzieci oraz miejscem na ognisko. Można tu przyjeżdżać przez cały rok i zawsze znajdą się jakieś atrakcje. Jesienią i zimą są to Góry Izerskie, wiosną i latem atrakcją będą tu m.in. pszczoły.


Pyszne miody i pszczele warsztaty
Izerski Pszczelnik to miejsce, w którym Natalia i Paweł hodują pszczoły oraz wytwarzają naturalne, ekologiczne przetwory z ziół i owoców na bazie produktów pszczelich. Tu czas i codzienność naprawdę i bezkompromisowo wyznaczana jest przez naturalny rytm przyrody. Jest to świat pełen smaków, zapachów i pszczół... i czasami chmar muszek owocówek.


Pszczelnik jest średniej wielkości pasieką liczącą około 60 „pni pszczelich”. Natalia i Paweł produkują tu miody gatunkowe, ziołomiody, robią też mnóstwo przetworów – oczywiście na bazie miodu. Wszystkiego można spróbować, dowiedzieć się jak powstało, poznać przepis i zabrać do domu na pamiątkę. A do tego właściciele bardzo chętnie dzielą się swoją wiedzą, także z dziećmi. Organizują np. warsztaty edukacyjno-przyrodnicze, które są świetną okazją do pokazania jak ich pasja może stać się sposobem na ciekawe życie.
Kontakt:
- www: izerskipszczelnik.com
- e-mail: izerskipszczelnik@gmail.com
- tel.: 600 579 527 LUB 534 311 188
Materiał partnerski