werandcountry.pl weranda.pl
  • W podróży
  • Europa

6 sprawdzonych restauracji na Sardynii — piękne widoki i pyszna kuchnia

autor: Magdalena Ciach-Baklarz

Zobaczycie zjawiskowe widoki, posłuchacie wykonywanych na żywo sardyńskich pieśni, spróbujecie dań, które zaskakują smakiem i aromatem. Tego wszystkiego doświadczycie w 6 sprawdzonych restauracjach. To kuchnia Sardynii w najlepszym wydaniu!


1/6 Arzachena, Vigne Surrau

S.P. Porto Cervo Arzachena Km 1

Zjawiskowa winnica w Arzachena jest położona zaledwie 17 km od słynnego Porto Cevro na Szmaragdowym Wybrzeżu. To bardziej galeria nowoczesnej sztuki smakowania wina niż tradycyjna winiarnia. Miejsce jest piękne i zaskakujące, szczególnie intryguje wykorzystanie motywu wina i korka we wnętrzach.

winnica Surrau Sardynia
Sardynia restauracje i winiarnie
Sardynia restauracje i winiarnie
fot. Vigne Surrau

Polecam szczególne białe Vermentino di Gallura DOCG, które jest jedynym DOCG na Sardynii. Podstawowe cechy szczepu to jasny kolor z zielonkawymi refleksami, kwiatowo-zielny aromat i miękkość na języku. Czerwone Cannonau di Sardegna DOC to absolutny sardyński klasyk, który po prostu musicie spróbować.


2/6 Dorgali, Ristorante Ispinigoli

Strada Comunale di Ispinigoli

Restauracja hotelu Ispinigoli znajduje się tuż obok spektakularnej jaskini Grotta di Ispinigoli, a piękne plaże Zatoki Orosei są oddalone zaledwie o kilkadziesiąt minut jazdy samochodem. Restauracja posiada taras, z którego roztacza się oszałamiający widok na okolicę, a specjalizuje się w kuchni sardyńskiej w najlepszym wydaniu – dania przepięknie podane, zaskakują smakiem i aromatem.

Karta win oszałamia możliwościami wyboru, co nie dziwi, właściciele są bowiem znakomitymi sommelierami. Doradzą, co najlepiej paruje się z waszym posiłkiem. Na tyłach restauracji znajduje się bardzo ciekawy ogród ziołowy, z których są wyrabiane nalewki. Jest także specjalne pomieszczenie na przygotowanie maialino sardo, czyli prosiaka na ruszcie po sardyńsku (uwaga! poza sezonem zamknięte).


3/6 Cagliari, Trattoria Lillicu

Via Sardegna 78
 

To miejsce wyjątkowe z kilku powodów. Po pierwsze, rekomendowane przez miłośników owoców morza i ryb. Po drugie, nie spotkacie tutaj ani jednego młodego kelnera. Pracują tu wyłącznie mężczyźni w sile wieku, którzy poruszają się między stolikami ze zgrabnością baleriny i to z kilkoma talerzami w rękach. Po trzecie, choć kuchnia rozbrzmiewa muzyką ognia, pokrywek i mieszanych sosów, jeden z kelnerów porzuca serwowanie dań, na rzecz gitary i śpiewu. Umila gościom czas grając znane przeboje, a czasem i pieśni sardyńskie.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Arselle e bottarga. #familysunday

Post udostępniony przez Laura Biggio (@laubiggio)

W tej restauracji panuje wyjątkowa atmosfera. Wystrój wnętrz pozostawia wiele do życzenia, ale tutaj ważniejsze są nastrój i smak niż estetyka pomieszczeń. Cokolwiek zamówicie, wszystko będzie wspaniałe! Miejsce otwiera się dopiero o 20:30.


4/6 Iglesias, Ristorante Artu

Piazza Quintino Sella 15

Wchodząc do restauracji, możecie odnieść wrażenie, że weszliście do włoskiego domu — tu kanapa, tam fotele, w kącie włączony telewizor. Jednak już po kilku krokach przechodzicie do jednej z sal restauracyjnych. Ristorante Artu serwuje pyszne dania. Prawdopodobnie mają tu wszystko to, czego chcielibyście spróbować w czasie pobytu na Sardynii. Polecam szczególnie sardyńskie ciastka, pardule.

sardyńskie ciastka pardule
fot. Shutterstock


5/6 Tratalias, Is Concais

Localita' Monte Pranu

Miasteczko Tratalias położone jest z dala od uczęszczanych szlaków turystycznych. To tzw. miasto-widmo, porzucone przed laty przez mieszkańców. Nie zobaczycie tu jednak ruin, stopniowo rozsadzanych przez roślinność, lecz piękne i zadbane miejsca oraz pracownie, w których pozostali nieliczni rzemieślnicy. Jest też oszałamianej urody i wielkości katedra, a kawałek za miasteczkiem znajduje się restauracja serwująca kuchnię sardyńską w bardzo prostym, wręcz wiejskim stylu.

Spróbujecie tu sardyńskich dań, których nie serwują eleganckie restauracje, jesteście bowiem u źródła wykorzystania najprostszych składników, jakie przewijały w tutejszych domach. Każdy znajdzie tu coś dla siebie: osoby z nietolerancjami, wegetarianie, degustatorzy, dzieci. Kuchnia jest przygotowana na wszystko. I zjecie znakomicie. Restauracja zachwyca też ciekawym ogrodem pełnym sukulentów i muralami. Pamiętajcie, że w tym miejscu koniecznie trzeba zrobić rezerwację.

6/6 Arzachena, Tanit

Localita Poltu Quatu 26
 

Mało kto wie o istnieniu Poltu Quatu - z języka Sardu - oznacza „ukryty port”, co doskonale odzwierciedla jego położenie. Miasteczko istnieje od 1987 roku i znajduje się w przepięknym, ekskluzywnym zakątku północno-wschodniej Sardynii, Costa Smeralda. Ta perełka leży zaledwie 4,6 km od Porto Cervo. To wyjątkowe miejsce, pełne luksusu, wkomponowane w tutejszą roślinność, morze i wznoszące się skały różowego granitu, wyrzeźbione za sprawą wiejącego zimą i wiosną mistrala.

sardynia najlepsze restauracje
sardynia restauracja tanit
fot. restauracja Tanit

W takim miejscu po prostu trzeba pozwolić sobie na odrobinę szaleństwa i najlepiej zabrać ukochaną osobę do restauracji Tanit, która specjalizuje się w rybach, owocach morza i daniach mięsnych. Tanit oferuje przepiękne widoki na fiord, marinę i skały, stanowiąc wyjątkową oprawę obrazu, który mamy przed oczami. To propozycja wyjątkowa, jak całe to czarujące miejsce.

 

Polecamy

Zostań z nami

Bądź na bieżąco