- Dzieje się
Album „Dzikie Historie Kuchnia” Ewy Michalskiej – wyborny prezent pod choinkę dla wielbicieli dobrej kuchni i wyjątkowych miejsc
240 stron kulinarnej uczty, ponad 70 autorskich receptur – Ewa Michalska zabiera nas w podróż do Warmii i Mazur. Album „Dzikie Historie Kuchnia” to pierwsza książka o nowoczesnej fusion kuchni tego regionu. Must have dla mazurofilów.
"Dzikie Historie Kuchnia” to album kulinarny, który przenosi do mazurskiej głuszy. To spacer po lasach i polach, wzdłuż rzek, dookoła jezior i skrajem łąk. Podróż przez Cztery pory roku – odwieczny, powtarzalny cykl natury, który powoduje, że kuchnia Warmii i Mazur jest tak wielobarwna i różnorodna.
Nasza przygoda rozpoczna się wiosną, która raczy kolorami i cudowną świeżością nowalijek, zapachem kwiatów jabłoni, smakiem szparagów. Trwa przez całe lato, podczas którego zanurzasz stopy w jeziorze, łowisz rybę, pijesz świerkowe mohito rozkoszujesz się słońcem. Kiedy ostatnie bociany odlatują, Ewa zaprasza na jesienny spacer po lesie, zbieranie grzybów i wspólne przygotowanie chałki z kurkami. Wędrówka kończy się zimą, gdy dzika kraina na kilka miesięcy zamiera, a w kuchni czuć aromat suszonych owoców i cynamonu i nastaje radość przygotowania świąt.
Ewa Michalska tworzy swoją autorską kuchnię w Dzikich Historiach, w maleńkiej mazurskiej wiosce Młynik. Tutaj czas się zatrzymuje, a przyroda oszałamia. Obecność lasu, jeziora, niczym nieskażonej przyrody inspirują do tego, by na talerzu znajdowały się produkty wyłącznie najwyższej jakości. Kuchnia Dzikich Historii jest sezonowa, zgodna z porami roku i nawiązująca do tutejszej tradycji. To kuchnia inspirowana regionem, ale z fine - diningowym twistem.
CV Ewy Michalskiej zostało wybrane z tysiąca innych aplikacji – w ten sposób mogła uczyć się pod okiem najlepszych światowych kucharzy. Fascynację naturą rozpoczął staż w słynnej restauracji „Amber Room”. Później była fine-diningowa warszawska Nolita, w której autorka przeszła prawdziwą szkołę życia. To tam po raz pierwszy zetknęła się z ideologią „no waste”, która została z nią już na zawsze. Później pojechała do słynnej kopenhaskiej NOMY, której renoma jest znana na całym świecie. Po NOMIE przyszedł czas na Atelier Amaro - kolejną restaurację z najwyższej półki. Praca u mistrzów i z mistrzami pomogła Ewie odnaleźć swój własny, niepowtarzalny styl, który okazał się być wypadkową tego, czego doświadczyła: wytężonej pracy, wyostrzenia zmysłów na obszary i kierunki w sztuce kulinarnej, w które niewielu zerka. To styl bliski naturze, wykorzystywanie rodzimych składników z regionów, które zna i które wzbudzają w niej nieustanny zachwyt. To Warmia i Mazury.
„Dzikie Historie Kuchnia” to pierwsza w Polsce książka o organicznej kuchni fusion, wynikającej z niezwykłej mieszanki kultur Warmii i Mazur. Album wydany jest na wysokiej jakości papierze w pięknej oprawie. Fotografie to uczta dla oka i zmysłów - w proces tworzenia albumu swoje serce i rzemiosło włożyli najlepsi artyści w swojej dziedzinie. Niepowtarzalne, artystyczne zdjęcia oraz unikalna ceramika zostały stworzone specjalnie na potrzeby tego tytułu. Każdy recepturę rozpoczyna krótka opowieść, która czasem wzrusza, a czasem rozbawia.
Album jest pięknie opakowany w kartonowe, sygnowane pudełko, wyłożone pachnącym sianem. Do każdego egzemplarza dołączona jest zakładka z kłosów zbóż. To unikalny i elegancki prezent dla bliskiej osoby – w sam raz na zbliżające się święta.